10 najboljih alata za online trgovinu

Online trgovina cvjeta. Statista, jedan od citiranijih portala za statistiku, u svom najnovijem izvješću predviđa da će se vrijednost online trgovine do 2023. godine poduplati. Nevezano u kojoj ste fazi svog poslovanja, alati za online trgovinu mogu vam pomoći da pokrenete svoj webshop, ali i da unaprijedite postojeći.

Najbolji alati za online trgovinu

Na tržištu postoje desetci, stotine različitih mogućnosti i alata, mi vam donosimo izbor svojih top 10.

  1. Shopify
  2. WooCommerce
  3. BigCommerce
  4. Wix
  5. Magento
  6. Squarespace
  7. 3DCart
  8. Easy Digital Downloads
  9. Ecwid
  10. OpenCart

Ukratko ćemo vam predstaviti svaki od njih, a o vašim individualnim potrebama ovisi koji će vam najbolje odgovarati.

Shopify

Jedan od najpoznatijih je Shopify. U sebi sadržava sve što vam je potrebno da započnete s online prodajom. To je all-in-one rješenje za izgradnju web stranice i web shopa.

Neovisno o vašem prethodnom znanju, jednostavan je za korištenje. Ujedno vam omogućava i prodaju s trećih stranica, poput marketa na društvenim mrežama i in-person prodaje putem Shopify POS (point of sale) software-a. Sve Shopify teme optimizirane su za prikaz na mobilnim uređajima.

Dodatno, uz BuildFire, postoji i mogućnost izrade vaše vlastite aplikacije za prodaju. Jedna od najvećih prednosti ovog alata je njegova prilagodljivost, jer funkcionira neovisno radi li se o malom start-up-u ili velikoj organizaciji.

Cijena: Shopify nudi tri plana – Basic Shopify, Shopify i Advanced Shopify. Početne cijene su 29$, 79$ i 229$ mjesečno. Možete ga isprobati besplatno 14 dana.

WooCommerce

WooCommerce, za razliku od Shopify-a, nije all-in-one rješenje, već plug-in koji možete dodati svojoj WordPress stranici. Nudi sve potrebno za postavljanje web shopa, od prodaje do pretplate i učlanjenja.

Alat je potpuno prilagodljiv i podržava popularne platforme za plaćanje, kao što su Stripe, Square, PayPal, Amazon Pay i druge. Također nudi i mogućnost printanja naljepnica za dostavu, te integraciju s vašom e-mail marketing platformom. Za one koji već posjeduju WordPress stranicu, WooCommerce je odličan početak.

Cijena: WooCommerce je inicijalno besplatan plug-in. Plaćaju se ekstenzije. Dok je mnogo ekstenzija besplatno, nekima se cijena kreće i do 300$.

BigCommerce

BigCommerce je full-service platforma i industrijski lider bez premca kad je u pitanju brzina podizanja stranice ili sigurnost. Nudi sve što je potrebno za postavljanje online trgovine i dolazi s mnoštvom ugrađenih feature-a.

Nudi odlične alate za inventory management, SEO i konverzije, te 24-satnu podršku putem telefona, e-mail-a ili chat-a što je vrlo bitno kako bi mogli brzo riješiti svaku nedoumicu. Također ga možete isprobati besplatno jer nudi free trial.

Cijena: Nudi tri plana koja se kreću od 29.95$ za Standard plan, 79,95$ za BigCommerce Plus i 299,95$ za Pro.

Wix

Bez sumnje je jedan od najjednostavnijih alata kojim i potpuni početnik može izgraditi stranicu koristeći intuitivni drag-and-drop. Možete birati između više od 500 predložaka optimiziranih za SEO i mobilne tražilice. Ako želite online trgovinu na Wix stranici, imate opciju Wix Market aplikacije na kojoj možete pronaći potrebne alate.

Vrlo je prilagodljiv pa tako možete dodati wishlist-u, galeriju povezanih proizvoda, gumb add to cart i drugo. Također, omogućava vam i da sami odredite pravila dostave, izaberete dostavljače i postavite procjenu vremena dostave.

Cijena: Početna cijena je 13$ mjesečno, no uzmite u obzir online trgovina ne dolazi u svim Wix opcijama. Cijene planova s mogućnošću online plaćanja kreću se od 23$ do 49$ mjesečno, a rješenja za velike tvrtke od 500$ na mjesec.

Magento

Magento je Adobe-ov all-in-one alat za online trgovinu. Ističe se učinkovitošću, automatizacijom i pristupom ključnim podacima. Ovaj alat ima specifične značajke za segmentaciju korisnika i personalizaciju. Vaš web shop će automatski prikazati proizvode, promocije i cijene na osnovi korisnikove lokacije, povijesti kupnje, spola, wishlist-e i sličnog.

Cijena: Na upit. Morat ćete ih kontaktirati kako bi dobili ponudu, a prije nego što se odlučite možete isprobati besplatni demo.

Squarespace

Squarespace je jedan od poznatijih alata za online trgovanje. Za razliku od Wixa, svi njegovi planovi imaju ugrađenu ecommerce opciju. Vrlo je popularan u kreativnoj industriji zbog svog dizajna, a možete ga koristiti i za prodaju pretplata i digitalnog sadržaja.

Squarespace se integrira s drugim popularnim alatima za online prodaju kao što su PayPal, Stripe, USPS, FedEx i Apple Pay. Također se integrira i s popularnim računovodstvenim rješenjima poput Xero-a.

Cijena: Squarespace Personal košta 12$ mjesečno, ali s njim ne možete prodavati online. Prodaja je integrirana u Business planu koji dolazi od 18$ mjesečno, no ima ograničene opcije. Za potpunu funkcionalnost potrebni su Basic Commerce od 26$ mjesečno ili Advanced Commerce s početnom cijenom od $40 na mjesec.

3DCart

3DCart jedan je od najstarijih alata na listi i nije za svakoga. Namijenjen je naprednim korisnicima sa znanjem programiranja kako bi mogli potpuno prilagoditi alat svojim potrebama. Pozitivno je što ga možete instalirati na svoju postojeću stranicu, ali trebat ćete pomoć programera kako bi ga postavili.

Jednom kad je postavljen, nudi mnoštvo alata, preko 50 besplatnih tema i podržava preko 100 vrsta plaćanja. Također, može se povezati s platformama poput MailChimp, Stripe, Facebook, Amazon, PayPal, QuickBooks, i drugih.

Cijena: 3DCart nudi 5 različitih planova čija se cijena kreće od 19$ do 229$ mjesečno. Možete ga isprobati besplatno 15 dana, a nudi i 30 dnevnu garanciju povrata.

Easy Digital Downloads

Kao što samo ime sugerira, dizajniran je za prodaju digitalnih proizvoda. Kao i WooCommerce, namijenjen je nadogradnji na WordPress stranice i nema ograničenja u broju digitalnih proizvoda. Nudi mogućnost izrade kodova za sniženje, praćenje aktivnosti korisnika i ograničen pristup.

Integrira se s ostalim popularnim alatima i ekstenzijama koje možda već koristite, primjerice PayPal, Authorize.net, Stripe, Slack, Zapier, AWeber i Dropbox.

Cijena: EDD licenca dolazi u 4 plana. Svi se naplaćuju na godišnjoj bazi. Personal Pass je 99$, Extended Pass 199$, Professional Pass 299$, i All Access Pass 499$ godišnje.

Ecwid

Ecwid je besplatna ekstenzija kompatibilna s WordPress-om i ostalim popularnim CMS platformama. Možete je dodati na Weebly, Joomla-u, Tumblr, Squarespace, Wix, Blogger, i Adobe Muse. Također, omogućava vam i online prodaju na Amazonu i eBayu, Facebooku i Instagramu.

Odlična je za potpune početnike, no besplatna verzija je vrlo limitirana jer nudi prodaju maksimalno 10 proizvoda, te ne nudi pristup kanalima prodaje izvan vaše stranice.

Cijena: Početni Venture plan kreće se od 15$ mjesečno, Business od 35$, a Unlimited od 9 $ mjesečno. Odlučite li se za godišnji ugovor, možete uštedjeti nešto novaca.

OpenCart

Za razliku od ostalih alata na listi, OpenCart je besplatna open-source platforma koja nudi ecommerce funkcionalnost postojećim stranicama. OpenCart Marketplace nudi preko 13 tisuća različitih tema i modula i može se integrirati s velikim brojem metoda plaćanja i dostave.

Kao open-source platforma ima odličnu podršku svojih korisnika, a za jednokratnu naknadu ili plaćanje na mjesečnoj bazi, imat ćete i pristup službenoj OpenCart podršci.

Cijena: Besplatna. Mogućnost nadoplate za ekstenzije.

Ovisno o tome da li tek počinjete s online trgovinom ili tražite nadogradnju ovisi koji će alat najbolje odgovarati vašoj situaciji, no vjerujemo da ćete na ovoj listi pronaći nešto za sebe.

Zadnje objave

10 najboljih alata za online trgovinu

Online trgovina cvjeta. Statista, jedan od citiranijih portala za statistiku, u svom najnovijem izvješću predviđa da će se vrijednost online trgovine do 2023. godine poduplati. Nevezano u kojoj ste fazi svog poslovanja, alati za online

Pročitaj više